Programma

Op 3 april is de registratie geopend om 13.00 uur en op 4, 5 en 6 april is de registratie geopend vanaf 9.00 uur. Er is tussen de sessies door tijd om te wisselen van zaal of een kopje koffie of thee te drinken en de bedrijvenmarkt te bezoeken. Elk programma heeft tussen de middag een uur ruimte voor een heerlijke lunch op de bedrijvenmarkt.
Bekijk hieronder welke onderwerpen primair zijn voor elke dag en bekijk waar de programma's plaatsvinden.

 • 3 april 2023 Op de eerste dag van de FMIR komen verschillende werkgroepen uit het werkveld bijeen. En vindt het leiderschapsprogramma plaats.
 • 4 april 2023 In de volgende categorieën is er een programma; Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde, Imaging IT, CT en Operationeel teammanagement.
 • 5 april 2023 In de volgende categorieën is er een programma; MRI, Algemene Radiologie, Mammaradiologie, Bouw en Verbouw en Medisch secretariaat en administratie.
 • 6 april 2023 In de volgende categorieën is er een programma; MRI Veiligheid, Echografie, Stralingshygiëne, Kwaliteit en veiligheid, Kinderradiologie en Medische Techniek
 • Leiderschap & management
 • Opbouw stands
13:30 - 14:30Leiderschap in turbulente tijden By Dr. Danielle Braun

Athene 4

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Danielle geeft lezingen en masterclasses waarin ze de lessen van de antropologie over organisatiecultuur, leiderschap, besluitvorming en anders kijken deelt. Ze neemt je mee op reis over de hele wereld om uiteindelijk weer te belanden in je eigen praktijk. We zijn trots dat zij de opening voor de middag verzorgt. Daniëlle zal je met haar keynote zeker met de juiste energie aan de middag voor leidinggevenden en coördinatoren in de imaging en radiotherapie laten beginnen.

Topspreker Danielle heeft een hekel aan saaie lezingen, vertelt met passie en humor. Altijd up-tempo, vol prachtige beelden en interactief. Je loopt de zaal anders uit dan je er in kwam. Ietwat verward én voorzien van uiterst praktische tools. Danielle maakt vertrouwd wat vreemd is en vreemd wat vertrouwd is. Danielle is publicist en veel gevraagd gast op radio en tv.

14:40 - 15:35Ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt By dr. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoomCentraal Bureau voor de Statistiek

Athene 4

De druk op de gezondheidszorg neemt toe door toenemende vraag en een belangrijke uitdaging rondom het menselijk kapitaal.

Wat gebeurt er op de arbeidsmarkt? En waar kan en moet je rekening mee houden als manager in de Zorg?

dr. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom Centraal Bureau voor de Statistiek, geeft in deze keynote een weergave van die uitdaging!

15:45 - 17:00Arbeidsmarkt uitdagingen By Ben van NieuwenhuizenAthene 4

De uitdagingen binnen de arbeidsmarkt worden steeds groter, niet alleen doordat minder mensen steeds meer moeten leveren, maar ook doordat behoeften van professionals veranderen en de technologische ontwikkeling doorzet.

Hoe gaan we om met die uitdagingen? En welke oplossingen zijn er? Is het een kwestie van optimalisatie van dat wat we nu dagelijks doen? Of worden we uitgedaagd te transformeren. Maar hoe dan? En welke oplossingen zie je?

In deze workshop kun je participeren samen met collega managers en leidinggevenden uit de radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie in dit vraagstuk, denk jij mee?

Deze workshop wordt geleid door Ben van Nieuwenhuizen, interim manager binnen KALCIO Healthcare

15:45 - 17:00Denken in mogelijkheden By Ariane van WamelBarcelona

Als vervolg op de inspiratie sessies wordt binnen deze sessie primair gekeken naar oplossingen, welke mogelijkheden zien we gezamenlijk en op welke wijze zouden optimalisaties of transfromaties onder andere vanuit de best practice kunnen helpen naar de toekomst.

Samen met collega leidinggevenden en managers uit de radiologie, nucleaire geneeskunde wordt je uitgedaagd om te werken aan de planvorming van nieuwe manieren om de toekomst van de radiologie, nucleaire geneeskunde en de radiotherapie duurzaam te verbeteren! Doe je mee?

Deze workshop wordt geleid door Ariane van Wamel, Senior Consultant KALCIO Healthcare

15:45 - 17:00Waarde gedreven leidinggeven

Nagano

Drs. Kees de Ruig MBA is senior consultant en interim manager bij KALCIO Healthcare. Als opgeleid in de farmacochemie en zijn ruime ervaring binnen de zorg kent hij de uitdagingen en behoeften van zorgprofessionals en medici. Het leiden van afdelingen en projecten binnen de zorg vraagt een sterke aandacht voor mensen, de mensen die zorg nodig hebben en in het bijzonder de mensen die zorg geven. Als manager, teamleider of coördinator van teams zorgprofessionals en medici moet je telkens weer op zoek naar de waarde die je samen met je team creëert. Kees neemt je mee in de uitdagingen bij waarde gedreven leiding geven.

15:45 - 17:00Bouwen aan een excellent team By Geerte van Kesteren MScKALCIO Healthcare

Turijn

Geerte van Kesteren MSc is interim teammanager Zorg binnen KALCIO Healthcare. Zij geeft leiding aan zorgprofessionals op operationeel en tactisch niveau. In de turbulentie van de tijd en de uitdagingen in het behoud van het Human Capital in je zorgorganisatie is het belang van het team er meer dan ooit. Hoe zorg je als leidinggevende er voor dat je samen met je team het beste resultaat voor je patiënten en cliënten bereikt. Hoe bouw je een sterk en gevarieerd team en wat is belangrijk voor een excellent presterend team. Geerte neemt je mee naar het fundament voor een sterk team.

17:00 - 17:30Rond de tafel; ‘leidinggeven, waar loop jij tegenaan?’ By Team KALCIO Healthcare

Athene 4

De deelnemers komen na de workshops weer samen. Er worden in kleine groepen standups gehouden om met elkaar in dialoog te gaan over waar jij als leidinggevende tegen aanloopt en wat jij nodig hebt om verder te komen. Leren met elkaar en van elkaar.

17:30 - 19:00Walking Drinks and Food By KALCIO Healthcare / Valk ExclusiveLounge

Om een inspirerende en actieve middag samen af te sluiten bent u uitgenodigd voor een borrel met een hapje en een drankje! Laten we samen proosten op “The Future of Medical Imaging and Radiotherapy”, ofwel laten we proosten op alle professionals die zich dagelijks inzetten binnen de radiologie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde!

De “Walking Drinks and Food” zal samen met de deelnemers van de Booster Leidinggeven in de Zorg plaatsvinden.

15:00 - 17:30Opbouw bedrijvenmarkt By FMIRAthene 1, 2 en 3, niet geopend voor bezoekers

De bedrijven die op 4, 5 en 6 april op de bedrijvenmarkt aanwezig zullen zijn hebben ruimte om hun stand op te bouwen op 3 april vanaf 15.00 uur.

De bedrijvenmarkt is niet geopend voor de deelnemers op 3 april.

 • Radiotherapie
 • Nucleaire geneeskunde
 • Imaging IT en AI
 • CT
 • Leiderschap & management
 • Bedrijvenmarkt
09:45 - 10:30Amsterdam UMC Imaging Center – Uniek voor nucleaire imaging en meer By Prof. dr. Guus van DongenAmsterdam UMC

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, neemt wereldwijd een unieke plaats in: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van tracers en medicijnen zijn hier onder één dak gekomen. Nergens ter wereld komen zoveel imaging functies samen in één gebouw. Het Imaging Center heeft de architectuurprijs Zorggebouw 2020 gewonnen. Tijdens de presentatie zal een inkijk in het centrum gegeven worden en zullen innovaties en ambities van het centrum toegelicht worden. Speciale aandacht zal gegeven worden aan vernieuwingen op het gebied van nucleaire imaging, bijv. bij het ontwikkelen van innovatieve medicijnen samen met internationale farmaceutische bedrijven.

09:45 - 10:30Live Demo Ethos therapy Workflow By Liselotte ten Asbroek, MBB'erMedisch Spectrum Twente

London

Parallel sessie

Benieuwd naar de online adaptieve workflow op de Ethos therapy? Medisch Spectrum Twente legt aan de hand van een demo uit hoe deze technologie het leven van MBB’ ers makkelijker maakt én hen tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid geeft.

10:45 - 11:30Adaptieve Radiotherapy: elke dag behandelen op maat By prof.dr Uulke vd HeijdeLeids Universitair Medisch Centrum

Atlanta 2

Adaptieve radiotherapie is een manier om patiënten met kanker te bestralen waarbij elke dag rekening wordt gehouden met de veranderingen die optreden: organen en doelgebieden kunnen verschuiven of vervormen. Sommige patiënten zullen sneller reageren op een bestraling dan anderen. Met moderne bestralingstechnieken, zoals MR-linac, kunnen we hier op inspelen en een beter resultaat bereiken voor de patiënt.

11:45 - 12:25Ethos & de eerste ervaringen met de volgende generatie CBCT By Elise Nicolai, senior radiotherapeutisch laborantErasmus Medisch Centrum

Atlanta 2

Een jaar geleden werd in het Erasmus MC de eerste Ethos binnen gereden. Een uitdagende weg op zoek naar een RTT-only adaptieve (online ART) workflow volgt.

De online ART maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd. Hierbij modelleren computers intelligent gedrag met minimale menselijke tussenkomst door middel van machine-learning algoritme. En wat biedt de Hypersight CBCT (op dit vlak)?

13:15 - 13:55Protonentherapie bij kinderen By Joke Schaper en Anne Lammertink UMCG Protonentherapiecentrum

Atlanta 2

Een kijkje in de keuken bij het Groninger protonencentrum. In deze presentatie vertellen we over het behandelen van kinderen met kanker. De verschillen in behandeling van protonen versus fotonen komen naar voren en gaan we in op de logistiek en inrichting. Hoe maak je de behandeling voor het kind draaglijk? Alles aangepast op het kind en delen we tips voor anesthesie en focustaal.

14:00 - 14:45Protonentherapie By Dr. Sophie BosmaAntoni Van Leeuwenhoek - Nederlands Kanker Instituut

Atlanta 2

Protonentherapie wordt in Nederland sinds 2018 voor een geselecteerde patiënten groep gegeven. Met protonen kan er nauwkeuriger bestraald worden ten opzichte van conventionele bestraling met fotonen. In deze presentatie zal ik ingaan op de verschillen tussen protonen en fotonen, de indicaties voor protonentherapie, de eerste resultaten en tot slot een blik op de toekomst geven.

14:00 - 14:45Live Demo Ethos therapy Workflow By Liselotte ten Asbroek, MBB'erMedisch Spectrum Twente

London

Parallel sessie

Benieuwd naar de online adaptieve workflow op de Ethos therapy? Medisch Spectrum Twente legt aan de hand van een demo uit hoe deze technologie het leven van MBB’ ers makkelijker maakt én hen tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid geeft.

15:00 - 15:45Longkankerscreening – waar staan we nu? By Dr. Carlijn van der Aalst Erasmus MC

Atlanta 2

De presentatie zal gaan over de ontwikkeling van longkankerscreening, waar we nu staan en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Ook zal worden besproken welke voor- en nadelen longkankerscreening met zich mee brengt.

16:00 - 16:45Gamma Knife Radiochirurgie By dr. Patrick HanssensETZ - Gamma Knife Centrum

Atlanta 2

De presentatie zal gaan over de technische aspecten van het Gamma Knife, de Gamma Knife radiochirurgie procedure en de belangrijkste klinische indicaties welke Gamma Knife radiochirurgisch kunnen worden behandeld.

09:45 - 10:30Amsterdam UMC Imaging Center – Uniek voor nucleaire imaging en meer By Prof. dr. Guus van DongenAmsterdam UMC

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, neemt wereldwijd een unieke plaats in: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van tracers en medicijnen zijn hier onder één dak gekomen. Nergens ter wereld komen zoveel imaging functies samen in één gebouw. Het Imaging Center heeft de architectuurprijs Zorggebouw 2020 gewonnen. Tijdens de presentatie zal een inkijk in het centrum gegeven worden en zullen innovaties en ambities van het centrum toegelicht worden. Speciale aandacht zal gegeven worden aan vernieuwingen op het gebied van nucleaire imaging, bijv. bij het ontwikkelen van innovatieve medicijnen samen met internationale farmaceutische bedrijven.

10:45 - 11:30How to set up a Cardiac PET Program By Jessica Williams MSc. en dr. Hein VerberneAmsterdam UMC

Atlanta 1

Binnen deze presentatie staat het waarom van Cardiac PET centraal. Wat zijn de voordelen van Cardiac PET? Waar liggen kansen?

Dr. Hein Verberne en Jessica Williams delen verschillende inzichten met u over de meerwaarde van Cardiac PET,. Zij bieden een overzicht van overwegingen en te ondernemen stappen bij het opzetten van een Cardiac PET programma.

Jessica heeft ruim 15 jaar ervaring als medisch nucleair werker en is nu de Cardiologie Applicatie Specialist voor Blue Earth Diagnostics Ltd.. Ze heeft een Master of Science in Clinical Research and Regulatory Management en heeft het voorrecht gehad om in verschillende hoedanigheden in de VS en Europa te werken. Ze is vrijwilliger bij de Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, waar ze momenteel voorzitter is van de afdeling Publicaties voor de technologen. Onlangs was zij uitgenodigd als spreker voor de EANM Annual Meeting.

Dr. Hein Verberne is Nucleair Geneeskundige en staflid bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Amsterdam UMC. Binnen deze academische setting is zijn werk georganiseerd rond drie centrale pijlers; klinische praktijk, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Zijn wetenschappelijke interesse richt zich op cardiovasculaire aandoeningen en heeft geresulteerd in het (co)auteurschap van meer dan 200 publicaties. Daarnaast heeft hij een sterke interesse in het optimaliseren van internationale samenwerking om de klinische nucleaire cardiologie te optimaliseren en te harmoniseren.

11:45 - 12:25Vroeg opsporen van ontstekingsreuma By Prof. dr. Conny van der LakenAmsterdam UMC

Atlanta 1

Uit mijn onderzoek blijkt dat de PET-scan de mogelijkheid biedt om al heel vroeg bepaalde ontstekingscellen in de gewrichten op te sporen die horen bij reumatoïde artritis. Dat hebben we gedaan bij mensen die nog géén RA hadden, maar wel al antistoffen in het bloed. Zij liepen dus het risico om RA te krijgen. In een van onze eerdere onderzoeken hebben we laten zien dat we met de PET-scan gewrichtsontstekingen in de handen tot wel een jaar eerder konden opsporen, ruim voordat iemand de diagnose RA kreeg.

13:15 - 13:55Met PALLAS op weg naar de toekomst By Titus Tielens MSc.NRG | PALLAS

Atlanta 1

Een blik in de toekomst van nucleaire medicijnen vanuit het perspectief van een isotopenproducent – hoe gaat PALLAS de verwachte groei in nucleaire geneeskunde mogelijk maken?

14:00 - 14:45Peptide receptor radionuclidetherapie By dr. Marcel Stokkel, MDAntoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kanker Instituut

Atlanta 1

Peptide receptor radionuclidetherapie (PRRT) is een behandeling voor patiënten met een neuroendocriene tumor (NET). In deze presentatie wordt verteld wat PRRT is, hoe PRRT toegepast wordt en welk onderzoek over PRRT in het Antoni van Leeuwenhoek gedaan wordt.

15:00 - 15:45Tau PET IMAGING: EEN KLINISCHE UITDAGING? By Denise VisserAmsterdam UMC

Atlanta 1

Eén van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer is het samenklontering door het eiwit Tau. Een onderzoeksteam probeert te ontdekken welke biologische factoren meehelpen om de schade die ontstaat door dit eiwit te beperken middels PET. Met het onderzoek hoopt men in de toekomst beter te begrijpen waarom sommige personen met veel schade hun geheugen toch op peil kunnen houden terwijl andere met weinig schade al forse geheugenproblemen ervaren. De sleutel voor de oplossing van dit probleem licht volgens mij in het beter begrijpen van de verschillen tussen mensen in hoe de ziekte zich klinisch en biologisch manifesteert. Als we dit weten kunnen we de biologische mechanismen die mensen weerbaarder maken tegen de gevolgen van hersenschade mogelijk inzetten om minder weerbare mensen in de toekomst beter te beschermen en zo dementie te voorkomen of uit te stellen”. In deze presentatie wordt ingegaan op de status van Tau PET imaging binnen onderzoek en kliniek. Wat weten we van Tau PET imaging en hoe kunnen we het toepassen?

16:00 - 16:45Myocard perfusie onderzoek met rubidium-82 PET-CT in de klinische praktijk By TG. Alina van de BurgtAlrijne

Atlanta 1

Verschillende facetten van cardio rubidium-82 PET-CT zullen in deze presentatie aan bod komen. Ik zal beginnen met de implementatie van rubidium-82 PET-CT in de kliniek. Vervolgens zal de klinische workflow besproken worden en zal er in worden gegaan op de verschillende mogelijkheden van rubdium-82 PET-CT als perfusie tracer. Na de presentatie zal je een beeld hebben van wat rubidium-82 PET-CT is en hoe het gebruikt wordt in de klinische praktijk.

09:45 - 10:30Amsterdam UMC Imaging Center – Uniek voor nucleaire imaging en meer By Prof. dr. Guus van DongenAmsterdam UMC

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, neemt wereldwijd een unieke plaats in: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van tracers en medicijnen zijn hier onder één dak gekomen. Nergens ter wereld komen zoveel imaging functies samen in één gebouw. Het Imaging Center heeft de architectuurprijs Zorggebouw 2020 gewonnen. Tijdens de presentatie zal een inkijk in het centrum gegeven worden en zullen innovaties en ambities van het centrum toegelicht worden. Speciale aandacht zal gegeven worden aan vernieuwingen op het gebied van nucleaire imaging, bijv. bij het ontwikkelen van innovatieve medicijnen samen met internationale farmaceutische bedrijven.

10:45 - 11:30Datagedreven innovatie in medical imaging & radiotherapie: valt er nog iets te kiezen in een wereld van (big) data en AI? By prof. dr. Frans FeldbergVrije Universiteit Amsterdam

Barcelona – opening note Imaging IT & AI

Hoe blijven we relevant in een wereld waarin niet alleen big tech, maar ook startups, datagedreven producten en diensten ontwikkelen die de bijl zetten aan de wortels van de gezondheidszorg? In zijn keynote presentatie gaat Frans dieper in op de impact van digitale innovaties op het businessmodel van medical imaging & radiotherapie in het algemeen en (big) data en kunstmatige intelligentie in het bijzonder. Hij gaat in op het waarom, wat en hoe van datagedreven innovatie. Waarom moeten data en AI topmanagementprioriteiten zijn voor iedere zorginstelling, hoe moet je reageren op de uitdagingen die data en AI met zich meebrengen, en ‘what’s next’, zijn vragen die in zijn presentatie zullen worden beantwoord. Aan de hand van DatCan, het datagedreven innovatie canvas, geeft hij concrete handvatten voor het starten van succesvolle dataprojecten. Frans wil zijn publiek graag inspireren met aansprekende voorbeelden en concrete cases.

11:45 - 12:25Combinatiefunctie: binden en boeien, een leven lang leren en samenwerking By Prof. dr. Jeroen hendrikseUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Barcelona – Opening note Leiderschap en Management

Combinatiefunctie: binden en boeien, een leven lang leren en samenwerking. De presentatie gaat over het belang van combinatiefuncties in een zorgorganisatie voor het ontwikkelen van loopbaanpaden en werkplezier van medewerkers.

13:15 - 13:55Artificial Intelligence in de beeldvorming By Peter van Ooijen MSc PHDUMC Groningen

Barcelona

Deze presentatie zal ingaan op de vraag wat kunstmatige intelligentie is en hoe het wordt toegepast in de medische beeldvorming. Daarnaast zullen we kijken naar de overgang van kunstmatige intelligentie toepassingen van wetenschappelijk onderzoek naar klinische praktijk.

14:00 - 14:45De uitdagingen van PACS beheer in de tijd van Enterprise Imaging en Artificial Intelligence By Sjoerd Heijnders Imagrs

Barcelona

De in het patiëntendossier vastgelegde beelddata van patiënten neemt in rap tempo toe. Het Radiologie PACS groeit door naar een Enterprise PACS. Vanuit verschillende afdelingen en met behulp van een verscheidenheid aan workflows worden de resultaten van aanvullend onderzoek in het PACS opgeslagen. En tegelijkertijd wordt deze schat aan opgeslagen (on)gestructureerde data een grote belofte toegekend met de inzet van o.a. Artificial Intelligence. Mooie en noodzakelijke ontwikkelingen voor de eindgebruikers. Maar hoe biedt je als beheerder het hoofd aan de uitdagingen die dit met zich meebrengt. En welke rol pak jij hierin?

14:00 - 14:45Artificial Intelligence – zelf aan de slag By Peter van Ooijen MSc PHDUMC Groningen

Montreal

In opvolging van de presentatie wordt een workshop georganiseerd waarin je zelf kan ervaren hoe het is om een deep learning classificatie te trainen.

15:00 - 15:45Artificial Intelligence – Serious Game By Peter van Ooijen MSc PHDUMC Groningen

Turijn

In opvolging van de presentatie wordt een workshop georganiseerd waarin je zelf kan ervaren hoe het is om een deep learning classificatie te trainen of kan het bordspel “AI Hospital” gespeeld worden (serious game).

16:00 - 16:45Artificial Intelligence – zelf aan de slag By Peter van Ooijen MSc PHDUMC Groningen

Montreal

In opvolging van de presentatie wordt een workshop georganiseerd waarin je zelf kan ervaren hoe het is om een deep learning classificatie te trainen.

16:00 - 16:45AI in de radiologie: Keuzes en integratie By Mitch VerhagenRMS Medical

Athene 4

Na 3 jaar ervaring met aanschaftrajecten, installatie en integratie van AI in de radiologie deel ik de nodige ervaringen en tips om zulke trajecten aan de gaan. Hoe kies je een oplossing die bij je (ziekenhuis) past? Wil je cloud of lokale installatie? Hoe werkt de integratie in Pacs? Welk financieel model past bij ons?

09:45 - 10:30Amsterdam UMC Imaging Center – Uniek voor nucleaire imaging en meer By Prof. dr. Guus van DongenAmsterdam UMC

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, neemt wereldwijd een unieke plaats in: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van tracers en medicijnen zijn hier onder één dak gekomen. Nergens ter wereld komen zoveel imaging functies samen in één gebouw. Het Imaging Center heeft de architectuurprijs Zorggebouw 2020 gewonnen. Tijdens de presentatie zal een inkijk in het centrum gegeven worden en zullen innovaties en ambities van het centrum toegelicht worden. Speciale aandacht zal gegeven worden aan vernieuwingen op het gebied van nucleaire imaging, bijv. bij het ontwikkelen van innovatieve medicijnen samen met internationale farmaceutische bedrijven.

10:45 - 11:30CLEAR CAD By R. Nils Planken MD PhD EBCRAmsterdam UMC

Athene 4 – opening note

Pijn op de borst is een veelvoorkomend symptoom waarmee jaarlijks ca 250.000 patiënten worden verwezen naar de cardioloog. De diagnostiek en behandeling in de huidige praktijk wordt gekenmerkt door een grote variatie. De CLEAR-CAD trial is een grote Nederlandse zorgevaluatie waarin een “nieuwe” eenduidige diagnose-behandel combinatie, met een centrale rol voor de CT-scan, wordt vergeleken met de huidige praktijk. De verwachting is dat deze diagnose-behandel combinatie zal leiden tot betere uitkomsten en lagere kosten.

11:45 - 13:10Spectrale CT versus photon counting CT By Niels van der Werf/Mathijs Hagenbeek, Marcel DijkshoornPhilips / Siemens healthineers

Athene 4

In deze unieke presentatie zullen achtereenvolgens applicatiespecialist van philips en Siemens een uiteenzetting geven van de techniek en klinische toepassing van spectraal en photoncouting CT. Elk zullen een uiteenzetting geven waarbij het laatste half uur de aanwezigen alles kunnen vragen over de beide nieuwe technieken.

14:00 - 14:45CT contrastmiddelen & contrastreacties By Ilona Dekkers MD PhD EBCRLeids Universitair Medisch Centrum

Athene 4

Dagelijks worden veelvuldig jodiumhoudende contrastmiddelen gebruikt voor CT onderzoeken. Recent zijn in de landelijke multidisciplinaire richtlijnen ‘veilig gebruik van contrastmiddelen’ de omgang met contrastmiddelen en contrastreacties opnieuw tegen het licht gehouden. In deze presentatie wordt praktische informatie gegeven over contrastmiddelenveiligheid, in het bijzonder hoe om te gaan met contrastreacties.

15:00 - 15:45Keuren van de schorten: het kan ook anders! By Joost Deutekom en Dagmar TimmermansCablon en OD security

Athene 4

Cablon Medical en OD security hebben in samenwerking met een aantal experts uit het werkveld gewerkt aan een volledig nieuwe methode voor het keuren van uw stralingsbeschermende kleding. Sneller, makkelijker en door iedereen en overal uit te voeren.

Kijkt u met ons mee? Wij werken graag verder aan deze innovatie met de wensen en ideeën uit dit publiek.

Dagmar Timmermans
Joost Deutekom
16:00 - 16:45AI in de radiologie: Keuzes en integratie By Mitch VerhagenRMS Medical

Athene 4

Na 3 jaar ervaring met aanschaftrajecten, installatie en integratie van AI in de radiologie deel ik de nodige ervaringen en tips om zulke trajecten aan de gaan. Hoe kies je een oplossing die bij je (ziekenhuis) past? Wil je cloud of lokale installatie? Hoe werkt de integratie in Pacs? Welk financieel model past bij ons?

09:45 - 10:30Amsterdam UMC Imaging Center – Uniek voor nucleaire imaging en meer By Prof. dr. Guus van DongenAmsterdam UMC

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Het Amsterdam UMC Imaging Center, gevestigd op de Zuidas, neemt wereldwijd een unieke plaats in: klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van tracers en medicijnen zijn hier onder één dak gekomen. Nergens ter wereld komen zoveel imaging functies samen in één gebouw. Het Imaging Center heeft de architectuurprijs Zorggebouw 2020 gewonnen. Tijdens de presentatie zal een inkijk in het centrum gegeven worden en zullen innovaties en ambities van het centrum toegelicht worden. Speciale aandacht zal gegeven worden aan vernieuwingen op het gebied van nucleaire imaging, bijv. bij het ontwikkelen van innovatieve medicijnen samen met internationale farmaceutische bedrijven.

10:45 - 11:30Juridisch landschap van de professional binnen de Medische beeldvorming en behandeling By mr. Danielle KikkenBOUF Legal

Calgary

In vogelvlucht wordt het wettelijk kader waarmee de MBB’er van doen heeft weergegeven. Dit beperkt zich niet alleen tot de Wet BIG, maar ook wordt ingegaan op aanpalende wetgeving. Met als doel om aan MBB’ers en andere zorgprofessionals een overzicht te bieden van het complexe juridische landschap van de zorg. Apart wordt nog aandacht gegeven aan hoe het ministerie van VWS en de politiek naar het juridisch kader van de MBB’er kijkt. Dit alles op een luchtige en visuele manier verpakt.

11:45 - 12:25Combinatiefunctie: binden en boeien, een leven lang leren en samenwerking By Prof. dr. Jeroen hendrikseUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Barcelona – Opening note Leiderschap en Management

Combinatiefunctie: binden en boeien, een leven lang leren en samenwerking. De presentatie gaat over het belang van combinatiefuncties in een zorgorganisatie voor het ontwikkelen van loopbaanpaden en werkplezier van medewerkers.

12:30 - 13:10Talent in actie By Wouter van de KampEigen koers Coaching

Calgary

Naast het binden en boeien van talent wil je talent benutten. Door regie te nemen over de eigen ontwikkeling ervaren we dat we ons ontwikkelen, dat we bijdragen en waardoor we plezier en kracht ervaren.

Zorg dat je talent in actie komt.

Wouter geeft een andere definitie van talent en reikt manieren aan om ze te leren kennen en in te zetten.

14:00 - 14:45Probleemgericht oplossen met het team By Ludcinda Neplenbroek en P.A. io. Nadia MensingMedisch Spectrum Twente

Calgary

We nemen jullie mee in ons verhaal van procesoptimalisatie naar aanleiding van het probleem: “de afdeling loopt niet”.

Waar begin je? Wat zijn belangrijke speerpunten bij verandermanagement? Waar kan je op voorhand op letten? Waar zijn wij tegenaan gelopen tijdens het gehele proces en hoe hebben we dit aangepakt?

We hopen jullie te inspireren en handvaten te geven hoe je met kleine stappen veel kunt bereiken en dat verbeteren van je proces een vanzelfsprekendheid wordt.

15:00 - 15:45Beeldbewerking versus functiedifferentiatie By Dr. Willem GrootjansLeiden Universitair Medisch Centrum

Calgary

16:00 - 16:45NVMBR Nieuwe stijl By Tineke Visser-Dijkstra, voorzitterNVMBR

Calgary

De NVMBR, al jaar en dag de beroepsvereniging voor alle MBB’ers in de Radiodiagnostiek, Radiotherapie, Nucleaire Geneeskunde en Echografie. Maar nu dus in nieuwe stijl. Hoe ziet die er uit? Wat heeft de NVMBR het werkveld, de leden én de afdelingen waar die leden werken te bieden? Naast presenteren is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over vragen en behoeften die er leven in de praktijk en de rol die de NVMBR hierin heeft of wellicht zou moeten hebben…?

09:00 - 17:00Bedrijvenmarkt By FMIRAthene 1, 2 en 3

De bedrijvenmarkt op “The Future of Medical Imaging and Radiotherapy” vindt plaats in de hallen Athene 1, 2 en 3. Een brede vertegenwoordiging van top bedrijven die zich dagelijks inzetten voor de levering van diensten en producten binnen de Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en radiotherapie zullen aanwezig zijn op de bedrijven markt.

 • Administratie
 • MRI
 • Algemene radiologie
 • Mamma radiologie
 • Bouw en verbouw
 • Bedrijvenmarkt
09:45 - 10:30Het circulaire ziekenhuis van de toekomst By Renske KarensPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Met trots is recent het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ gepresenteerd vanuit de Zorgambassade. Lees het rapport hier: https://www.zorgambassade.nl/greenteam

Hierin presenteren we de uitkomsten van de gelijknamige multidisciplinaire hackathon die op 5 oktober 2022 plaatsvond in Utrecht. Met meer dan 60 enthousiaste professionals uit de zorg en gerelateerde sectoren hebben we oplossingen geformuleerd voor het verduurzamen van de zorg binnen de thema’s:

#GroenerBeleid🌱

#MinderPlastic♻️

#DuurzameFarmacie💊

🤝🏻 We hebben elkaar nodig op weg naar een gezonde en duurzame toekomst. Samen naar een circulair ziekenhuis.

Doe je mee? Hoe draag je bij vanuit jouw discipline?

10:45 - 11:30Omgaan met conflicten By Martijn HoogstratenMe Mediation

Athene 4

Dagelijks maken wij conflicten mee, zowel met collega’s als met patiënten. Het is belangrijk om daar op een verstandige manier mee om te gaan en je niet uit het veld te laten slaan.

Binnen deze educatieve sessie neemt Martijn je mee in hoe conflicten ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en op welke wijze je er mee om kunt gaan zodra je het conflict niet kunt voorkomen.

11:45 - 12:30Hospitality & Omgangsvormen: Zorg dat het klikt! By Anne-Marie van LeggeloHét Etiquette Bureau

Atlanta 2

U bent het visitekaartje. Goede omgangsvormen en presentatie maken hèt verschil. Hiermee verkoopt u uw boodschap nog beter, wint u het vertrouwen van patiënten en krijgt u die gunfactor. Daarbij geeft het u zelfvertrouwen en versterkt het de teamspirit. Hoe is het gesteld met uw personal branding? In deze presentatie krijgt u handvatten en inspiratie in etiquette, (uiterlijke) communicatie en gastvrijheid voor nog meer stijl en succes in uw mooie functie.

13:15 - 13:55How to Kaizen – Een effectieve manier om samen de administratie op orde te krijgen By Chayenne Landegent MScKALCIO Healthcare

Athene 4

De administratie binnen de Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en de Radiotherapie is de belangrijkste poort voor de informatievoorziening en planning van onderzoeken voor patiënt en aanvrager. Het kan soms hectisch zijn waardoor het werk niet lekker loopt. Hoe kun je dan samen met je collega’s uit het team administratief medewerkers of medisch secretaresses je processen effectief op orde krijgen?

KALCIO Healthcare voerde ruim 50 Kaizen events rondom logistiek en planning van zorg in het ziekenhuis. In deze sessie krijg je een introductie op de Kaizen methodiek en hoe je daarmee “tapid workflow improvements” kunt realiseren. Naast de theoretische achtergrond wordt je aan de hand van voorbeelden door Chayenne Landegent, consultant bij KALCIO Healthcare, meegenomen in de mogelijkheden die Kaizen kan bieden rondom de medische administratie.

14:00 - 15:45Workshop verbeteren m.b.v. Kaizen: Administratief proces By Chayenne Landegent MSc & Josse van de Ven MScKALCIO Healthcare

Athene 4

Doel van de workshop is om de knelpunten tijdens de routing van de patiënt bloot te leggen. Door kleine verbeteringen te bedenken die direct implementeerbaar zijn wordt er snel resultaat geboekt. Om het optimale uit deze workshop te halen is het aan te bevelen om de “How to Kaizen” sessie voorafgaande aan deze workshop ook te hebben gevolgd.

Een middag workshop waarin wij in twee blokken van 45 minuten de Kaizen ervaring willen geven aan de deelnemers. Kaizen doe je altijd met een interdisciplinaire groep; alle deelnemers zijn welkom!

Eerst maken jullie kennis met Kaizen en gaan we met elkaar brainstormen over de problemen die ervaren worden in het administratief proces. Daarna gaan we kijken wat oorzaken zijn van deze problemen. Tijdens het laatste blok gaat het om de oplossingen die deze oorzaken weg kunnen nemen en daarmee de problemen oplossen.

Aan het einde van de workshop hebben jullie ervaren hoe het is om met de Kaizen methodiek aan de slag te gaan en hebben we met elkaar een overzicht gemaakt van problemen, oorzaken en oplossingen binnen het administratief proces. Dit overzicht zal gepresenteerd worden tijdens de sessie ‘Mogelijke verbeteringen binnen het administratief proces’.

16:00 - 16:45Presentatie uitkomst Workshop Administratief proces:  knelpunten, oorzaken en oplossingen​ m.b.v. Kaizen methode By Chayenne Landegent MSc & Josse van de Ven MScKALCIO Healthcare

Athene 4

Zicht krijgen op de problemen, oorzaken en oplossingen binnen het administratief proces? Tijdens deze sessie presenteren we de uitkomsten van de Kaizen workshopsessie ‘Verbeteren m.b.v. Kaizen’, waarin deelnemers zelf aan de slag zijn gegaan met verbeteringen bedenken voor het administratief proces.

Je komt te weten welke problemen worden ervaren binnen het administratief proces en welke verbeteringen wellicht ook mogelijk zijn binnen jouw organisatie. Uiteindelijk heeft iedereen te maken met de administratie.

09:45 - 10:30Het circulaire ziekenhuis van de toekomst By Renske KarensPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Met trots is recent het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ gepresenteerd vanuit de Zorgambassade. Lees het rapport hier: https://www.zorgambassade.nl/greenteam

Hierin presenteren we de uitkomsten van de gelijknamige multidisciplinaire hackathon die op 5 oktober 2022 plaatsvond in Utrecht. Met meer dan 60 enthousiaste professionals uit de zorg en gerelateerde sectoren hebben we oplossingen geformuleerd voor het verduurzamen van de zorg binnen de thema’s:

#GroenerBeleid🌱

#MinderPlastic♻️

#DuurzameFarmacie💊

🤝🏻 We hebben elkaar nodig op weg naar een gezonde en duurzame toekomst. Samen naar een circulair ziekenhuis.

Doe je mee? Hoe draag je bij vanuit jouw discipline?

10:45 - 11:30MR-STAT technique By Prof. dr. Nico van den BergUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Calgary

Prof. Dr. van den Berg doet onderzoek naar de technieken van de volgende generatie om MRI-onderzoeken veel korter te maken, het ongemak voor de patiënt te verminderen en daarmee ook de robuustheid en diagnostische kwaliteit te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de binnen de groep ontwikkelde MR-STAT-techniek die kwantitatieve MRI-informatie kan leveren op basis van ruwe tijddomeinsignalen in een fractie van de scantijd.

11:45 - 12:25Deep Learning (AI) op de MRI By Marion HeerenMRI training

Calgary

Deep learning is een reconstructie technologie wat gebaseerd is op artificial intelligence dat gebruikt maakt van convolutionele neurale netwerken.

Deze zeer complexe technologie kan op heel veel gebieden gebruikt of ingezet worden en in de medische wereld wordt dit dan ook al veel toegepast. Ook bij de nieuwste MRI scanners wordt deze techniek aangeboden. Deze techniek omvat ondermeer een gerichte denoising-methode om de SNR van MR-beelden te verhogen. Het gebruikt de verkregen MRI-gegevens om een ​​ruiskaart te genereren die ruimtelijke ruisvariaties weergeeft. Deze ruiskaart wordt gebruikt als invoer voor een iteratief proces, waarbij ruis gericht wordt verminderd en zo lokale variaties in beeldruis worden aangepakt, b.v. vanwege de geometrie van de spoelarray.

Een andere onderdeel van deze techniek is het verbeteren van de beeldscherpte en resolutie of van het verkorten van de scantijd.

Deep Learning heeft dus nogal wat impact op scan protocollen en de keuze van scan parameters.

Welke parameters kunnen bijvoorbeeld aangepast worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van de denoising-methode? Wat kun je allemaal doen om een scan te verkorten of scherper te maken wanneer je gebruik maakt van Deep Learning?

Deep Learning heeft impact op alle protocollen en alle protocollen zullen dus aangepast moeten worden bij het gebruik van Deep Learning. Afhankelijk van hoe Deep Learning wordt ingezet, SNR – scherpte – scantijd, moeten parameters aangepast worden.

Parameters als parallel imaging, bandwith, FOV, matrix, interpolation, averages etc. kunnen worden ingezet bij het aanpassen van de sequenties.

13:15 - 13:55Treating Pre-menopausal women suffering from fibroids with MR HIFU: where do we stand? By Jorik SlotmanIsala

Calgary

MR-HIFU is een behandeling waarbij een MRI-scan met een echo wordt gecombineerd. MR-HIFU is een afkorting van Magnetic Resonance guided High Intensity Focused Ultrasound. Het is een nieuwe behandeling voor vrouwen die last hebben van myomen. Het grote voordeel; er hoeft geen operatie plaats te vinden. Wat er bij deze techniek komt kijken, de voordelen en welke mogelijke complicaties er zijn leert u tijdens deze presentatie.

14:00 - 14:45AI in de radiologie: Keuzes en integratie By Mitch VerhagenRMS Medical

Atlanta 2

Na 3 jaar ervaring met aanschaftrajecten, installatie en integratie van AI in de radiologie deel ik de nodige ervaringen en tips om zulke trajecten aan de gaan.

 • Hoe kies je een oplossing die bij je (ziekenhuis) past?
 • Wil je cloud of lokale installatie?
 • Hoe werkt de integratie in Pacs?
 • Welk financieel model past bij ons?
15:00 - 15:45Postmortaal MRI foetus By Maikel JunghansMaastricht Universitair Medisch Centrum

Calgary

Hoewel de meeste zwangerschappen voorspoedig verlopen kan het soms, door bijvoorbeeld een onderliggende oorzaak, resulteren in het overlijden van de ongeboren vrucht. In het geval van een intra-uteriene vruchtdood gebeurt dit meestal onverwachts, maar soms kan een zwangerschap ook dusdanig verlopen dat gekozen moet worden voor een zwangerschapsafbreking. Foetale sterfte is een ingrijpende gebeurtenis en postmortaal onderzoek is dan belangrijk. Autopsie is nog steeds de gouden standaard maar ouders zien steeds vaker af van autopsie om verschillende redenen. Voor o.a. rouwverwerking en het vinden / bevestigen van de doodsoorzaak is postmortaal onderzoek wel noodzakelijk. Medische beeldvorming speelt een belangrijke rol hierin en krijgt een steeds prominentere plek.

Tijdens deze presentatie doorlopen we het verhaal rondom postmortaal onderzoek. Er zal dieper worden ingegaan in de noodzaak, terminologie, workflow en werkprotocol. MRI-casuïstiek zal worden behandeld net als verschillen tussen veldsterkte, postmortale veranderingen en sequenties.

16:00 - 16:45MRI-geleide werkwijze voor radioembolisatie van levertumoren By Joey Roosen PhDRadboudUMC

Calgary

Radioembolisatie is een behandeling voor levertumoren waarbij er radioactieve microsferen worden geïnjecteerd in de leverslagader. Holmium-166 microsferen die worden gebruikt voor radioembolisatie kun je kwantificeren in de lever middels MRI. In ons ziekenhuis hebben we een methode ontwikkeld om deze kwantificatie al tijdens de behandeling te doen, om inzicht te krijgen in hoe de behandeling verloopt en mogelijk in de toekomst de behandeling te verbeteren.

09:45 - 10:30Het circulaire ziekenhuis van de toekomst By Renske KarensPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Met trots is recent het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ gepresenteerd vanuit de Zorgambassade. Lees het rapport hier: https://www.zorgambassade.nl/greenteam

Hierin presenteren we de uitkomsten van de gelijknamige multidisciplinaire hackathon die op 5 oktober 2022 plaatsvond in Utrecht. Met meer dan 60 enthousiaste professionals uit de zorg en gerelateerde sectoren hebben we oplossingen geformuleerd voor het verduurzamen van de zorg binnen de thema’s:

#GroenerBeleid🌱

#MinderPlastic♻️

#DuurzameFarmacie💊

🤝🏻 We hebben elkaar nodig op weg naar een gezonde en duurzame toekomst. Samen naar een circulair ziekenhuis.

Doe je mee? Hoe draag je bij vanuit jouw discipline?

10:45 - 11:30Wat betekent AI voor de MBB’er? By Reinalda SchaaphokTreant Zorggroep

Atlanta 2

De ontwikkelingen met betrekking tot artificiële intelligentie (AI) gaan snel binnen de medische beeldvorming. AI wordt binnen de medische beeldvorming al binnen veel instellingen ingezet. De meest bekende inzet van AI is ter ondersteuning bij diagnose en rapportage. Naast diagnose en rapportage toepassingen kan AI binnen de medische beeldvorming ook ondersteuning bieden in de rest van beeldvormende keten zoals; vooraf aan de beeldvorming, als onderdeel van beeldacquisitie, beeldbewerking, kwaliteitscontroles, workflow, etc. Ook de MBB’ers krijgen zeker te maken met AI tijdens het werk. Deze presentatie gaat in op de vragen: Wat is AI precies? Waar kan een MBB’er AI allemaal tegen komen tijdens zijn/haar werkzaamheden? Wat zal een MBB’er moeten weten over AI en wat wordt van de MBB’ers verwacht?

12:30 - 13:10Implementatie van de PET-CT op een afdeling radiologie By Maud Keltjens en Thessa StofferSt Jansdal

Atlanta 2

Van droom naar werkelijkheid!
We nemen je mee in het proces vanaf de eerste ideeën om een PET-CT op de afdeling radiologie in St Jansdal te plaatsen, tot de daadwerkelijke implementatie en ervaringen in de praktijk.

11:45 - 12:30Hospitality & Omgangsvormen: Zorg dat het klikt! By Anne-Marie van LeggeloHét Etiquette Bureau

Atlanta 2

U bent het visitekaartje. Goede omgangsvormen en presentatie maken hèt verschil. Hiermee verkoopt u uw boodschap nog beter, wint u het vertrouwen van patiënten en krijgt u die gunfactor. Daarbij geeft het u zelfvertrouwen en versterkt het de teamspirit. Hoe is het gesteld met uw personal branding? In deze presentatie krijgt u handvatten en inspiratie in etiquette, (uiterlijke) communicatie en gastvrijheid voor nog meer stijl en succes in uw mooie functie.

14:00 - 14:45AI in de radiologie: Keuzes en integratie By Mitch VerhagenRMS Medical

Atlanta 2

Na 3 jaar ervaring met aanschaftrajecten, installatie en integratie van AI in de radiologie deel ik de nodige ervaringen en tips om zulke trajecten aan de gaan.

 • Hoe kies je een oplossing die bij je (ziekenhuis) past?
 • Wil je cloud of lokale installatie?
 • Hoe werkt de integratie in Pacs?
 • Welk financieel model past bij ons?
15:00 - 15:45Waterig versus oliehoudend contrastmiddel bij HSG By Kimmy Rosielle MScAmsterdam UMC

Atlanta 2

Er bestaan twee verschillende soorten contrastmiddel: de een is op waterbasis en de andere op oliebasis. Onderzoek uit 2017 liet zien dat bij een bepaalde groep vrouwen een HSG met olie contrast 10% meer kans op een doorgaande zwangerschap geeft dan bij het gebruik van water contrast. Het is echter nog onbekend of olie contrast ook een verhoogde kans op een zwangerschap geeft bij andere groepen vrouwen. Recent zijn twee wetenschappelijke studies gestart naar contrastmiddelen voor baarmoederfoto (HSG) die het effect van olie contrast verder onderzoeken. In de studie ‘H2Olie2’ onderzoekt men ook of er een verschil is in zwangerschapskansen na het gebruik van contrast op oliebasis in vergelijking met contrast op waterbasis (net als in de eerdere H2Olie studie), maar dan voor een andere groep vrouwen. Bij de studie ‘H2Olie-timing’ wordt alleen contrast op oliebasis gebruikt. Het onderzoek richt zich op een eventueel verschil in tijd tot het ontstaan van een zwangerschap: raak je sneller zwanger wanneer het HSG direct volgt op het vruchtbaarheidsonderzoek dan dat je nog 6 maanden afwacht en dan een HSG krijgt?

16:00 - 16:45Taakverschuiving: laboranten die foto’s beoordelen By Jasper van VeenElkerliek

Atlanta 2

Sinds 2009 is er een project gestart waarbij gespecialiseerde röntgenlaboranten trauma foto’s beoordelen voor de radioloog. Een aantal punten worden in deze presentatie besproken. Hoe loopt het project en wat houdt het precies in. Hoe is het geborgd. Wat zijn de risico’s. Wat zijn de voordelen.

09:45 - 10:30Het circulaire ziekenhuis van de toekomst By Renske KarensPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Met trots is recent het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ gepresenteerd vanuit de Zorgambassade. Lees het rapport hier: https://www.zorgambassade.nl/greenteam

Hierin presenteren we de uitkomsten van de gelijknamige multidisciplinaire hackathon die op 5 oktober 2022 plaatsvond in Utrecht. Met meer dan 60 enthousiaste professionals uit de zorg en gerelateerde sectoren hebben we oplossingen geformuleerd voor het verduurzamen van de zorg binnen de thema’s:

#GroenerBeleid🌱

#MinderPlastic♻️

#DuurzameFarmacie💊

🤝🏻 We hebben elkaar nodig op weg naar een gezonde en duurzame toekomst. Samen naar een circulair ziekenhuis.

Doe je mee? Hoe draag je bij vanuit jouw discipline?

10:45 - 11:30Anders opleiden in de toekomst By Marja HurxkensBevolkingsonderzoek

Atlanta 1

Door anders te kijken naar de functies en taken en hierop het opleidingssysteem en aan te passen hebben we bij het bevolkingsonderzoek de personeelstekorten drastisch weten te verminderen. Hoe deze taakdifferentiatie en aanbod van opleiden hebben uitgepakt vertelt Marja in haar presentatie.

11:45 - 12:25Contrastmammografie By Drs. Elian Wolters en klinisch fysicus Robin GeversSt. Antonius Ziekenhuis

Atlanta 1

Een mammografie met contrast (Contrast Enhanced Mammografie) is een nieuwe methode om borstkanker te detecteren. Tijdens dit onderzoek wordt er contrastvloeistof met jodium toegediend via de bloedbaan. De nauwkeurigheid van een CEM is te vergelijken met die van een MRI- mammografie, maar het onderzoek is minder belastend. Dit onderzoek geeft een zeer grote duidelijkheid voor het opsporen van een primaire borsttumor. Wij (mammaradioloog en klinisch fysicus) zullen vertellen waarom wij in het St. Antonius Ziekenhuis met deze nieuwere onderzoekstechniek begonnen zijn en wat het nu precies voorstelt. Uiteraard ook wat onze ervaringen tot nu toe zijn vanuit de kant van mamma-laboranten, patiënten en radioloog. Daarnaast gaan we kort in op het verschil met MRI-mammae en de stralingsdosis.

12:30 - 13:10CT mammae By dr. Nora VoormolenLeids Universitair Medisch Centrum

Atlanta 1

15:00 - 15:45Beeldvorming bij vrouwen met focale borstklachten By dr. Linda AppelmanAlexander Monro Ziekenhuis

Atlanta 1

De modaliteit echografie is afgelopen decennia veel beter geworden. Terwijl veel vrouwen opzien tegen het ondergaan van een mammogram (vaak valt het uiteindelijk wel mee), kunnen het als belastend ervaren en het mammogram op zichzelf staand geeft vaak niet een definitieve diagnose.

Als we nu eens beginnen met gerichte echografie…? Wat zou dan de meerwaarde van mammografie/ tomosynthese zijn in deze setting?

Gelukkig blijkt dat in de ruime meerderheid (90%) van de klachten berust op normaal klierweefsel of een andere goedaardige verklaring. 10% blijkt maligne te zijn en de echografie is goed in het herkennen van de borstkanker.

16:00 - 16:45Beeldvorming van de mammae: hoe, wat en waarom? By Dr. Carla MeeuwisRijnstate

Atlanta 1

Wist je dat wanneer je borstkanker hebt dezelfde informatie meer dan 40 x wordt overgetypt vanaf het begin tot aan het einde van de behandeling. In deze presentatie ga ik iets meer vertellen over de gegevensuitwisseling bij borstkanker maar ik ga vooral ook in op waarom en wanneer we welke beeldvorming moeten toepassen bij mammapatiënten.

09:45 - 10:30Het circulaire ziekenhuis van de toekomst By Renske KarensPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1 en 2 – KEYNOTE

Met trots is recent het rapport ‘Samen naar een circulair ziekenhuis’ gepresenteerd vanuit de Zorgambassade. Lees het rapport hier: https://www.zorgambassade.nl/greenteam

Hierin presenteren we de uitkomsten van de gelijknamige multidisciplinaire hackathon die op 5 oktober 2022 plaatsvond in Utrecht. Met meer dan 60 enthousiaste professionals uit de zorg en gerelateerde sectoren hebben we oplossingen geformuleerd voor het verduurzamen van de zorg binnen de thema’s:

#GroenerBeleid🌱

#MinderPlastic♻️

#DuurzameFarmacie💊

🤝🏻 We hebben elkaar nodig op weg naar een gezonde en duurzame toekomst. Samen naar een circulair ziekenhuis.

Doe je mee? Hoe draag je bij vanuit jouw discipline?

10:45 - 11:30Implementatie van een MRI op OK voor per-operatieve scanning binnen de neurochirurgie bij kinderen met hersentumoren By Arjan Wachtmeester MSc, medisch technoloogPrinses Máxima Centrum

Barcelona

In het najaar van 2022 werd de nieuwe intra operatieve MRI OK voor (neuro)chirurgie in gebruik genomen. Twee werelden gescheiden door een dikke schuifdeur. Hier werkt een team dat van beide werelden genoeg weet om comfortabel op deze uitdagende locatie optimale zorg te kunnen leveren.

Voorafgaande aan de ingebruikname was er een intensief proces van ontwikkeling, bouw en integratie van technologie om te komen tot de best mogelijke workflow voor de multidisciplinaire interventies.

In deze presentatie wordt ingegaan op de methode die is toegepast om de complexiteit van zo’n project beheersbaar te houden. Hierin is de betrokkenheid en eigenaarschap van de eindgebruikers én (technisch) beheerders van alle verschillende technologieën van doorslaggevend succes gebleken voor een veilige en comfortabele werkomgeving.

Een prachtig project waarvan ik graag de lessen met u deel.

12:30 - 13:10Implementatie van de PET-CT op een afdeling radiologie By Maud Keltjens en Thessa StofferSt Jansdal

Atlanta 2

Van droom naar werkelijkheid!
We nemen je mee in het proces vanaf de eerste ideeën om een PET-CT op de afdeling radiologie in St Jansdal te plaatsen, tot de daadwerkelijke implementatie en ervaringen in de praktijk.

11:45 - 12:25Wayfinding – het vergeten onderdeel van de bouw By Sander BaumannDesignworkplan

Barcelona

14:00 - 14:45Verbouwen? Tijdelijke installatie of mobiele oplossingen; wat is in welke situatie de beste optie? By Sander de Mooij, algemeen directeurMedispace

Barcelona

Wat houdt het in om tijdelijk een modaliteit (tijdens een verbouwing bijvoorbeeld) te installeren. Wat komt er bij kijken als het gaat om voorzieningen, hoe gaat het met acceptatie en training en waarom is een mobiele oplossing juist een goede keuze of in welke situaties ook juist niet?

15:00 - 15:45Ontwerp Imaging Center Amsterdam UMC By Tom Vlemingh, lead architectWiegerinck architecten

Barcelona

Een inzicht in het ontwerp van een state of the art faciliteit voor medische beeldvorming.

Hoe breng je verschillende gebruikers, uitdagende technische voorwaarden en vooruitstrevende ambities bij elkaar en smeed je dat tot een krachtig en helder ontwerp?

16:00 - 16:45Verduurzamings thema en greendeal 3.0 By Ingmar ScheiberlichRoyal HaskoningDHV

Barcelona

09:00 - 17:00Bedrijvenmarkt By FMIRAthene 1, 2 en 3

De bedrijvenmarkt op “The Future of Medical Imaging and Radiotherapy” vindt plaats in de hallen Athene 1, 2 en 3. Een brede vertegenwoordiging van top bedrijven die zich dagelijks inzetten voor de levering van diensten en producten binnen de Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en radiotherapie zullen aanwezig zijn op de bedrijven markt.

 • MRI Veiligheid NL
 • Echografie
 • Medische Techniek
 • kwaliteit & veiligheid
 • kinderradiologie
 • Stralingshygiene
 • Bedrijvenmarkt
09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30MRI in radiotherapie – de patiënt beleving By dr. Mischa de RidderUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Barcelona

De presentatie zal gaan over de patient beleving in de MRI die we gebruiken voor radiotherapie doeleinden (MRI in masker, MR-linac). Er zullen mogelijkheden en ontwikkelingen worden besproken om deze ervaring te verbeteren.

13:15 - 13:55MRI Linac veiligheidsaspecten van MRI gebruik op de RT By Tuan NgyuenUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Barcelona

Sinds 2018 zijn de eerste oncologische patienten bestraald op de MR-linacs in het UMC Utrecht.

Inmiddels is er zodanig ervaring opgebouwd waardoor nu 3 MR-linacs nu klinisch worden gebruikt op de afdeling radiotherapie.

Naast MR-veiligheid dienen de clinici en fysici rekening te houden met andere (veiligheids-)aspecten.

In deze presentatie zullen specialistische laboranten/ MBB’ers Reijer Rutgers en Tuan Nguyen kort ingaan op de technische achtergrond van de MR-linac, daarnaast worden de dagelijkse workflow en interessante casussen besproken.

13:15 - 13:55Intervisie sessie: Wat leer jij van mij en wat leer ik van jou? By Christal van de Steeg, Gijs VermeijHolland PTC / Leids Universitair Medisch Centrum

Turijn

Een intervisie sessie waarin men twee-aan-twee tegen over elkaar zit aan tafeltjes en dan kaartjes krijgt met veiligheidsvragen/issues erop . Na 10 minuten schuif je door naar een ander tafeltje. Zo krijg je meerdere inzichten/leer je van meerdere collega’s iets en kan je jouw kennis met anderen delen.

13:15 - 13:55Workshop: Complicatiebespreking – RIE beleid By Maikel JunghansMaastricht Universitair Medisch Centrum

Barcelona

Voor MRI’ers die tijdens de uitvoering tegen contra-indicaties aanlopen waarbij er binnen de organisatie nog geen risico inventarisatie gedaan is, is deze workshop. Want een aanpassing kan niet zonder risico gedaan worden. Welke aanpassingen zijn veilig, wanneer loopt de patiënt wat voor risico?

14:00 - 14:45Intervisie sessie: Wat leer jij van mij en wat leer ik van jou? By Gijs Vermeij, Christal van de SteegUniversitair Medisch Centrum Leiden / Holland PTC

Turijn

Intervisie sessie waarin men twee-aan-twee tegen over elkaar zit aan tafeltjes en dan kaartjes krijgt met veiligheidsvragen/issues erop . Na 10 minuten schuif je door naar een ander tafeltje. Zo krijg je meerdere inzichten/leer je van meerdere collega’s over MRI Veiligheid in de praktijk.

14:00 - 14:45Workshop: Complicatiebespreking – RIE uitvoering en casuïstiek By Maikel JunghansMaastricht Universitair Medisch Centrum

Barcelona

Tijdens deze workshop bespreken we casuistiek die deelnemers zelf mee kunnen nemen. Met wat voor contra-indicatie werd je geconfronteerd, hoe heb je gehandeld en wat was het gewenste versus het verkregen resultaat?

09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30Darmechografie – Presentatie By Alaine van EijnattenInHolland

Calgary

Bij de abdominale echografie ligt het accent met name op onderzoek van de organen. We zien de laatste jaren een toename van de aanvraag “echo darmen”.

In deze presentatie worden normaal beelden en afwijkende beelden van de darmen systematisch getoond. D.m.v. protocollair onderzoek heeft de echografist handvatten om een zo goed mogelijk echografisch onderzoek van de darmen te verrichten.

11:45 - 12:25Darmechografie – Workshop By Alaine van EijnattenInHolland

Calgary

Zelf aan de slag; na de live demo kun je zelf op dat toestel in de zaal aan de slag. Ontvang direct feedback en verfijn je techniek. Of kijk mee met één van de deelnemers en leer door te observeren.

13:15 - 13:55Echo schouder; tendinose bestaat niet By Marcel van den BergRijnstate

Calgary

Met behulp van standaardopnamen is het goed mogelijk om een (reproduceerbaar) onderzoek van de schouder met echografie uit te voeren.

Maar welke bevindingen/afwijkingen zijn relevant en hoe te beschrijven in je verslag ?

14:00 - 14:45Echo schouder – Workshop By Marcel van den BergRijnstate

Calgary

Zelf aan de slag; na de live demo kun je zelf op dat toestel in de zaal aan de slag. Ontvang direct feedback en verfijn je techniek. Of kijk mee met één van de deelnemers en leer door te observeren.

15:00 - 15:45Echografie van de perifere zenuwen van de onderste extremiteiten – presentatie By Stephan MuurlingMedisch Centrum Leeuwarden

Calgary

Overzicht van de anatomie van de onderste extremiteiten in het licht van de perifere zenuwen. Wat zijn de anatomische landmarks en hoe breng je ze in beeld. Eveneens worden er cases getoond van pathologie.

16:00 - 16:45Echografie van de perifere zenuwen van de onderste extremiteiten – Workshop By Stephan MuurlingMedisch Centrum Leeuwarden

Calgary

Zelf aan de slag; na de live demo kun je zelf op dat toestel in de zaal aan de slag. Ontvang direct feedback en verfijn je techniek. Of kijk mee met één van de deelnemers en leer door te observeren.

09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30Toekomstige ontwikkelingen in de Medische Technologie By dr. Joris Jaspers MScUniversitair Medisch Centrum Utrecht

Nagano

Innoveren start met verbazen!

In deze presentatie zal ik ingaan op technologische innovaties voor de ziekenhuiszorg met de focus op radiologie en beeld gestuurde interventies (opereren zonder snijden).

Ik zal voorbeelden geven van heel praktische direct toepasbare innovaties tot de meer complexe innovaties die er in de toekomst aan komen.

Belangrijker nog is dat ik vooral zal ingaan op het interdisciplinaire karakter van innoveren en welke rol jij als zorgverlener hierin kan spelen.

11:45 - 12:25Aanschaf van nieuwe apparatuur: pak je rol! By ir. Hugo SpruytSpaarne Gasthuis

Nagano

Aanschaftrajecten bij de stralende beroepen lijken voor sommige medewerkers volledig langs hen heen te gaan. Meestal worden deze trajecten in het ziekenhuis toch heel gedegen en breed voorbereid en gedragen. Aan de hand van een aantal voorbeelden kunnen MBB´ers een indruk krijgen over de gang van zaken, en waar, wanneer en hoe zij zelf invloed uit kunnen oefenen.

15:00 - 15:45De implementatie van den MRI op OK voor kinderen met hersentumoren By Karel Loerts, programmaleider IO-MRIPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1

In het najaar 2022 opende de nieuwe Operatiekamer met een MRI scanner de deuren; speciaal voor precieze neurochirurgische interventies bij kinderen met hersentumoren.

Voorafgaande aan de ingebruikname was er een intensief proces van ontwikkeling, bouw en integratie technologie om te komen tot de best mogelijke workflow voor de multidisciplinaire interventies.

In deze presentatie wordt ingegaan op de complexiteit van het project en het belang van de simulatie en evaluatie in het ontwerp en implementatieproces. Waarbij de toekomstige gebruikers (neurochirurgen, neuro/kinderradiologen, laboranten, anesthesiologen, ok assistenten en anesthesie assistenten) telkens aan het stuur moeten zijn voor de best mogelijke uitkomst.

Dit is dezelfde sessie als op 5 april in de track over bouw en verbouw, door Arjan Wachtmeester

09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30Het belang van het patiëntperspectief in de zorg By dr. Nanne Bos MScNIVEL - Kennis voor betere zorg

Atlanta 2

De patiënt staat centraal in de zorg, immers zij/hij ontvangt de zorg. Daarom is inzicht in het patiëntperspectief op de zorg nodig en worden veel inspanningen gedaan om patiëntervaringen (PREMs) en patiëntuitkomsten (PROMs) te meten, maar wat leveren al deze inspanningen op? In de presentatie wordt ingegaan op het nut van het meten van PREMs en PROMs in de zorg en in bredere zin het betrekken van de patiënt bij het verbeteren van de zorg.

11:45 - 12:25Down the rabbithole: keuzestrategie voor analysemethodieken By Jesse ClarijsHolland PTC

Atlanta 2

Analysemethodieken zijn alom aanwezig. Zowel voor prospectieve als retrospectieve analyse. Vanuit de Nederlandse kwaliteitsvereniging PRISMA-RT hebben wij in een project de wetenschappelijke basissen voor deze methodieken uitgezocht en aanbeveling gedaan over wanneer welke het beste toegepast kan worden.

Tijdens deze presentatie gaan we in op deze uitkomsten en geven we een globaal overzicht van de opties.

11:45 - 12:25Aanschaf van nieuwe apparatuur: pak je rol! By ir. Hugo SpruytSpaarne Gasthuis

Nagano

Aanschaftrajecten bij de stralende beroepen lijken voor sommige medewerkers volledig langs hen heen te gaan. Meestal worden deze trajecten in het ziekenhuis toch heel gedegen en breed voorbereid en gedragen. Aan de hand van een aantal voorbeelden kunnen MBB´ers een indruk krijgen over de gang van zaken, en waar, wanneer en hoe zij zelf invloed uit kunnen oefenen.

13:15 - 13:55Het RIVM en de MBB’er By Leontine Boudewijns en Ischa de Waard - SchalkxRIVM

Samen werken aan onderzoek naar stralingsbescherming van de patiënt

Atlanta 2

Is stralingsbescherming de kern van je werk? Wij hebben met 15 ziekenhuizen dosisdata verzameld van verschillende radiologische onderzoeken en interventies. Dat doen we om meer te weten over de gemiddelde bevolkingsdosis. En we doen meer onderzoek naar stralingstoepassingen. We vertellen er graag over. Maar nog liever horen we waar jullie behoeftes liggen als het gaat om het verzamelen van dosisgegevens. Dan kan ons onderzoek nog meer voor jullie betekenen. En werken we samen aan de stralingsbescherming van patiënten. We hopen jullie te ontmoeten!

14:00 - 14:45Reflecties uit het buitenland By dr. Marijn Ruch MScRijnstate

Atlanta 2

Een jaar werken in het buitenland doet reflecteren op hoe in je eigen land zaken geregeld zijn. In 2021 heb ik als klinisch fysicus in het universiteitsziekenhuis van Limerick (Ierland) gewerkt. Het leverde mij een nieuwe kijk op de gezondheidszorg in zowel Ierland als Nederland. Kunnen we bijvoorbeeld nog wel zonder IT? Hoe kunnen we het sollicitatietraject objectiever maken? En waar voert de PDCA-cyclus ons heen?

Aan de hand van een paar van mijn ervaringen en observaties uit Ierland gaan we gezamenlijk reflecteren op onze eigen organisatie en processen in de Nederlandse zorg.

15:00 - 15:45ONT-regelen op radiologie en nucleaire geneeskunde By Gonda NienhuisRijnstate

Atlanta 2

We hebben allemaal last van regeldruk, maar het gekke is dat we regels ook moeilijk los durven laten.

In deze presentatie zal ik uitleggen hoe we bij ons op de afdeling gekeken hebben naar de regels waar we last van hebben, en wat we hebben kunnen doen om regeldruk te kunnen verminderen. Alle regels waren bespreekbaar en oplossingen komen soms uit onverwachte hoeken. Het toverwoord in het vinden van oplossingen bleek Vertrouwen.

De regels hebben we multidisciplinair besproken en volgens vaste systematiek van ONT-rafelen > ONT-regelen > ONT-knopen aangepakt. In de presentatie zal ik duidelijke praktijkvoorbeelden laten zien waar je als afdeling snel zelf mee aan de slag kunt.

16:00 - 16:45EFRS/ISRRT Internationale samenwerking MBB’ers By David de VriesErasmus MC

Atlanta 2

David de Vries zal een presentatie geven over de internationale samenwerkingen voor MBB’ers: EFRS en ISRRT.

09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30Postmortaal onderzoek By Maikel JunghansMaastricht Universitair Medisch Centrum

Athene 1

Hoewel de meeste zwangerschappen voorspoedig verlopen kan het soms, door bijvoorbeeld een onderliggende oorzaak, resulteren in het overlijden van de ongeboren vrucht. In het geval van een intra-uteriene vruchtdood gebeurt dit meestal onverwachts, maar soms kan een zwangerschap ook dusdanig verlopen dat gekozen moet worden voor een zwangerschapsafbreking. Foetale sterfte is een ingrijpende gebeurtenis en postmortaal onderzoek is dan belangrijk. Autopsie is nog steeds de gouden standaard maar ouders zien steeds vaker af van autopsie om verschillende redenen. Voor o.a. rouwverwerking en het vinden/bevestigen van de doodsoorzaak is postmortaal onderzoek wel noodzakelijk. Medische beeldvorming speelt een belangrijke rol hierin en krijgt een steeds prominentere plek.

Tijdens deze presentatie doorlopen we het verhaal rondom postmortaal onderzoek.

11:45 - 12:25Dynamische MR lymfangiografie By dr. Willemijn KleinRadboud UMC

Atlanta 1

Gestoorde stroming in de lymfebanen kan leiden tot lymfoedeem of vochtcollecties zoals chylothorax. Diagnostiek van de oorzaak was altijd al moeilijk, doordat de lymfebanen dun zijn en moeilijk bereikbaar voor een contrastmiddel. Therapie is meestal conservatief. Een recente uitvinding, intranodaal contrast, heeft een grote verandering gebracht en leidt nu tot scherpere diagnoses, wat weer leidt tot beter op de aandoening afgestemde behandelingen. De nieuwe techniek geeft hiermee een enorme impuls aan nieuwe kennis.

12:30 - 13:10Help, verdenking op kindermishandeling! By Anne CustersMaastricht UMC

Atlanta 1

Kindermishandeling komt veel voor. Deze presentatie gaat dieper in op wanneer je bij fracturen bij jonge kinderen aan kindermishandeling moet denken en wanneer je in die gevallen een skeletstatus maakt. Daarnaast wordt er naar aanleiding van een casus ingegaan op de impact voor ouders als er aan kindermishandeling gedacht wordt, wat dit voor emoties oproept bij ons als professionals en hoe we hier mee om kunnen gaan.

14:00 - 14:45Bucky dosis optimalisatie met gebruik van exposure index By Reinalda SchaaphokTreant Zorggroep

Atlanta 1

Uit een inventarisatie bij meerdere ziekenhuizen is gebleken dat bij een eerste exposure index analyse (nul-meting) gemiddeld 60% van alle bucky- en zaal opnamen gemaakt werden met een correcte exposure. Binnen de verschillende ziekenhuizen werden soortgelijke oorzaken gevonden die de overexposure en onderexposure kunnen verklaren. Een groot deel van de incorrecte exposure bleef onopgemerkt door de MBB’er, dit bleek o.a. uit de praktijkvoorbeelden waarbij niet alleen de 1e opnamen, maar ook de 2e en soms 3e, 4e etc. opnamen met veel meer dosis gemaakt waren dan de benodigde detectordosis. Ook werden niet alle gevallen van (extreme) overexposure door radiologen opgemerkt. Bij de extreme gevallen van overexposure werden detectordosis waarden variërend van 9 – 20 keer de benodigde detectordosis waargenomen. Naast over exposure verdient onder exposure dezelfde aandacht omdat elke re-take bijdraagt aan een hogere stralingsbelasting voor de patiënt.

Om onopgemerkte incorrecte exposure in de dagelijkse praktijk te voorkomen is ondersteuning door TMS’ers en KF / KFM cruciaal. Binnen deze presentatie wordt ingegaan op de meest voorkomende oorzaken van incorrecte exposure en zal aandacht gegeven worden aan hoe TMS’ers en KF / KFM ondersteuning kunnen bieden.

15:00 - 15:45De implementatie van den MRI op OK voor kinderen met hersentumoren By Karel Loerts, programmaleider IO-MRIPrinses Máxima Centrum

Atlanta 1

In het najaar 2022 opende de nieuwe Operatiekamer met een MRI scanner de deuren; speciaal voor precieze neurochirurgische interventies bij kinderen met hersentumoren.

Voorafgaande aan de ingebruikname was er een intensief proces van ontwikkeling, bouw en integratie technologie om te komen tot de best mogelijke workflow voor de multidisciplinaire interventies.

In deze presentatie wordt ingegaan op de complexiteit van het project en het belang van de simulatie en evaluatie in het ontwerp en implementatieproces. Waarbij de toekomstige gebruikers (neurochirurgen, neuro/kinderradiologen, laboranten, anesthesiologen, ok assistenten en anesthesie assistenten) telkens aan het stuur moeten zijn voor de best mogelijke uitkomst.

Dit is dezelfde sessie als op 5 april in de track over bouw en verbouw, door Arjan Wachtmeester

16:00 - 16:45Radiologische diagnostiek bij de acute trauma-opvang van kinderen By dr. Marjolein DremmenErasmus Medisch Centrum

Atlanta 1

Deze presentatie richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste procedure is van radiologische diagnostiek bij de acute trauma-opvang van kinderen (<16 jaar) met potentieel meervoudig of levensbedreigend letsel.

09:45 - 10:30Klare taal in de zorg By dr. Stan GeurtsDe Hulpdokter

Atlanta 1 + 2 KEYNOTE

Je hebt het vast al heel vaak gehoord. We moeten met zijn allen duidelijk communiceren naar de patiënt. Maar waarom eigenlijk? En wat hopen we daarmee te bereiken?

In deze sessie gaan we het hebben over alle informatie waarmee we patiënten overspoelen. Wist je dat de gemiddelde patiënt zo’n 80% van alle informatie onmiddellijk weer vergeet? Dat is zonde, want goed geïnformeerde patiënten maken gezonde keuzes.

Heldere communicatie leidt tot hogere therapietrouw en betere zorgresultaten. Tijdens deze sessie geef ik je praktische tips die je meteen kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

10:45 - 11:30Zin en onzin van beschermingsmiddelen By Kitty HoornstraStralingsdeskundige UMC Utrecht

Athene 4

Beschermingsmiddelen en in het bijzonder persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt bij verschillende röntgentoepassingen. In de loop der jaren is het aanbod breder geworden. In deze presentatie gaan we kijken welke beschermingsmiddelen in welke situatie gerechtvaardigd is.

11:45 - 12:25Risicobeleving en radiobiologie By Michel KosterNRG

Athene 4

In navolging op de vorige presentatie wordt ingegaan op dosisgrootheden met de daarbij behorende risicobeleving. Klopt de beleving met het daadwerkelijk risico (radiobiologie)?

13:15 - 13:55Het RIVM en de MBB’er By Leontine Boudewijns en Ischa de Waard - SchalkxRIVM

Samen werken aan onderzoek naar stralingsbescherming van de patiënt

Atlanta 2

Is stralingsbescherming de kern van je werk? Wij hebben met 15 ziekenhuizen dosisdata verzameld van verschillende radiologische onderzoeken en interventies. Dat doen we om meer te weten over de gemiddelde bevolkingsdosis. En we doen meer onderzoek naar stralingstoepassingen. We vertellen er graag over. Maar nog liever horen we waar jullie behoeftes liggen als het gaat om het verzamelen van dosisgegevens. Dan kan ons onderzoek nog meer voor jullie betekenen. En werken we samen aan de stralingsbescherming van patiënten. We hopen jullie te ontmoeten!

14:00 - 14:45Bucky dosis optimalisatie met gebruik van exposure index By Reinalda SchaaphokTreant Zorggroep

Atlanta 1

Uit een inventarisatie bij meerdere ziekenhuizen is gebleken dat bij een eerste exposure index analyse (nul-meting) gemiddeld 60% van alle bucky- en zaal opnamen gemaakt werden met een correcte exposure. Binnen de verschillende ziekenhuizen werden soortgelijke oorzaken gevonden die de overexposure en onderexposure kunnen verklaren. Een groot deel van de incorrecte exposure bleef onopgemerkt door de MBB’er, dit bleek o.a. uit de praktijkvoorbeelden waarbij niet alleen de 1e opnamen, maar ook de 2e en soms 3e, 4e etc. opnamen met veel meer dosis gemaakt waren dan de benodigde detectordosis. Ook werden niet alle gevallen van (extreme) overexposure door radiologen opgemerkt. Bij de extreme gevallen van overexposure werden detectordosis waarden variërend van 9 – 20 keer de benodigde detectordosis waargenomen. Naast over exposure verdient onder exposure dezelfde aandacht omdat elke re-take bijdraagt aan een hogere stralingsbelasting voor de patiënt.

Om onopgemerkte incorrecte exposure in de dagelijkse praktijk te voorkomen is ondersteuning door TMS’ers en KF / KFM cruciaal. Binnen deze presentatie wordt ingegaan op de meest voorkomende oorzaken van incorrecte exposure en zal aandacht gegeven worden aan hoe TMS’ers en KF / KFM ondersteuning kunnen bieden.

15:00 - 15:45ANVS toezicht op straling toepassingen By Ing. Emina SalihovicANVS

Athene 4

Een toelichting op algemeen toezicht door Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en een specifiek voorbeeld van een inspectieproject bij algemene ziekenhuizen

16:00 - 16:45Ontwikkelingen stralingsbescherming By Michel KosterNRG

Athene 4

Er wordt ingegaan op diverse relevante publicaties en de belangrijkste inzichten daarvan, gericht op stralingsbescherming in de medische sector.

09:00 - 17:00Bedrijvenmarkt By FMIRAthene 1, 2 en 3

De bedrijvenmarkt op “The Future of Medical Imaging and Radiotherapy” vindt plaats in de hallen Athene 1, 2 en 3. Een brede vertegenwoordiging van top bedrijven die zich dagelijks inzetten voor de levering van diensten en producten binnen de Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en radiotherapie zullen aanwezig zijn op de bedrijven markt.